Vergeten Vrijheid “Spinoza in Barbaarse Tijden”

4 mei 2019 Vergeten Vrijheid ‘Spinoza; Vrijheidsstrijder in Barbaarse Tijden “                                                                Haags Vrijheidslogo-Hand-2 In het kader van de Haagse Vrijheidsweken             én dit jaar ook Haagse Gouden Eeuw , is er een speciale wandeling door Centrum Den Haag.       De wandeling voert langs het graf, het beeld en het huis van een van onze grote vrijheidsdenkers, Spinoza.

20170429_141239

We staan stil bij het erfgoed en de denkbeelden van Spinoza en andere denkers uit 16e/ 17e eeuw, zoals Thomas More en Erasmus. Halverwege bezoeken we het Jan van Goyenhuis. De landschapsschilder Jan van Goyen was tevens ondernemer en liet het huis bouwen waar Spinoza zijn beroemdste werk ‘De Ethica’ heeft geschreven.

Spinoza en Den Haag

Op de Paviljoensgracht woonde vanaf 1669 een aantal jaren de beroemdste filosoof van Nederland, Spinoza. Hij schrijft hier aan de Ethica, zijn meesterwerk, waarin hij op een wiskundige manier aantoont dat God overal aanwezig is: in de natuur, de mensen, de dieren en het heelal. Iets wat in het tolerante Nederland toch te gevaarlijk was om te publiceren. Het boek is dan ook pas na zijn dood uitgegeven. Spinoza is getuige van de de opgelopen spanningen in het rampjaar 1672. Het is het einde van de Gouden Eeuw. Het volk is redeloos, de regering radeloos, en het land reddeloos. Er is een economische crisis, de Republiek wordt van allerlei kanten binnengevallen en het land is bijna bankroet. Raadspensionaris Johan de Witt en zijn broer Cornelis de Witt worden in deze oplopende spanningen vermoord door een groep Oranjegezinde burgers. Spinoza is diep geschokt en wil een poster ophangen met de tekst ’ultimi barbarorum’: jullie zijn de ergste barbaren. Hij wordt tegengehouden door zijn huisbaas.

Haagse Vrijheidsweken

Op 5 mei staan we stil bij onze vrijheid. Die vrijheid is kostbaar en niet vanzelfsprekend en moet continu onderhouden en besproken worden. Om dit te realiseren slaan verschillende Haagse instellingen de handen ineen en organiseren elk jaar in de aanloop naar het Bevrijdingsfestival de Haagse Vrijheidsweken.

De Haagse Vrijheidsweken is de overkoepelende titel van een serie activiteiten over onderwerpen rond vrijheid, vrede, democratie, rechtsstaat en internationale rechtsorde. Van vrijdag 12 april tot en met donderdag 10 mei staan ongeveer 50 activiteiten op het programma. Van debatten, wandelingen en tentoonstellingen tot films, lezingen en concerten.              Kosten: €15,00 p.p. (incl. koffie/thee)                                                                                                   Tijd: 11.00 uur – 12.30 uur  en 17.30 uur – 19.00 uur

Boeken: natuurlijknicole@gmail.com 06-26668727

20170429_140207