Bommen op Bezuidenhout

Theodoor” – Bommen op Bezuidenhout
Vrijdag 26 april (tijdens Haagse Vrijheidsweken) en op aanvraag
Tijd: 10.30 uur – 12.30
Boek aan de Wandel; rondom het bombardement op Bezuidenhout en meer
Locatie: Chalet ten Bosch aan Leidsestraatweg 45/ einde Bibliotheek Haagse Hout op de Theresiastraat 195
Rondom het boek “Theodoor”.
Kosten 15,-euro vooraf reserveren via 06 26668727 of mail natuurlijknicole@gmail.com

Dit boek is gebaseerd op duizenden brieven van de familie van Ravenswaaij met Theodoor van Ravenswaaij in de hoofdrol. Hij was huisarts in Bezuidenhout ten tijde van het bombardement van 3 maart 1945. Over het Bombardement op Bezuidenhout, 79 jaar geleden. Langs plekken in het bos en in de wijk die een verhaal vertellen en langs de plek waar Theodoor als huisarts de dramatische verwoesting van zijn huis meemaakte.

Boswandeling en wandeling door de wijk waar Theodoor woonde tijdens de oorlog. 12.00 uur Afronding onder genot van versgemalen koffie bij Illimani en mogelijkheid het boek aan te schaffen en te laten signeren door Jasmijn Derckx.

Theodoor – Lezing en wandeling          Verwacht rond 3 maart 2025 / Herhaling  van 2023  Locatie: Bibliotheek Haagse Hout / Theresiastraat 195

Bommen op Bezuidenhout – op aanvraag
Tijd                    11.00 uur – 13.00 uur
Locatie              Haagse Bos*/ eindpunt Theresiastraat

Unieke wandeling  naar aanleiding van het Vergissingsbombardement. Door het Haagse Bos en Bezuidenhout met ‘ooggetuigen’  en het Geheim Vogeldagboek als leidraad. Eindigend in de wijk op de Theresiastraat. Prijs: 15 euro  

IMG_2494
IMG_2484

Op 3 maart 1945 vond het bombardement op Bezuidenhout plaats.
In het kader van deze bijzondere gebeurtenis organiseren wij een themadag rondom dit vergissingsbombardement. Uitgangspunt voor deze dag is het ‘Geheim Vogeldagboek 1940-1945′ van Henk Kortekaas; zijn dagboek over 4 jongens uit Bezuidenhout die tijdens de oorlog hun passie voor vogels en de natuur bleven beleven maar daarbij de oorlog tegenkwamen.

Op deze dag maken we een bijzondere wandeling door het Haagse Bos en omstreken met Geheim Vogeldagboek in de hand. Onderweg door het bos en de wijk ontmoeten we ‘ooggetuigen’ die ons een beeld schetsen van Bezuidenhout vóór en tijdens het bombardement aan de hand van hun ervaringen. Onderweg versnaperingen.
Alles op gepaste afstand

Inschrijven: natuurlijknicole@gmail.com of bel 06 26668727
*Start : Bosbrug naast Paleis Huis ten Bosch –  Bezuidenhoutseweg to 419

Theodoor – Lezing en wandeling      (3 maart 2023)                                                               Tijd 10.00 uur – 12.30 uur (inloop 09.45 / uitloop 12.45 uur)                                     Locatie: Bibliotheek Haagse Hout / Theresiastraat 195

10.00 uur – 11.00 uur Lezing/ Voordracht over het boek “Theodoor” door Jasmijn Derckx, de auteur van het boek.

Op 6 maart 2022 hield auteur Jasmijn de toespraak tijdens de jaarlijkse herdenking van het bombardement op Bezuidenhout bij het monument aan de Juliana van Stolberglaan. Zij las daarbij een fragment voor uit haar boek ‘Theodoor’ (Walburg Pers), www.jasmijnderckx.nl

Op 3 maart 2023 geeft Jasmijn Derckx een lezing over het boek ‘Theodoor’. Dit boek is gebaseerd op duizenden brieven van de familie Van Ravenswaaij met Theodoor van Ravenswaaij in de hoofdrol. Theodoor was huisarts ten tijde van het bombardement op Bezuidenhout. Er zijn brieven uit deze periode bewaard gebleven die veel indrukwekkende details weergeven over het leven in oorlogstijd in Bezuidenhout. Jasmijn Derckx neemt u tijdens haar lezing mee op reis. Niet alleen door de tijd maar ook op haar reis voor de totstandkoming van dit boek. Tjeerd Vrij, directeur van het Haags Historisch Museum bestempelde dit boek als ‘groot goed en aanrader’. U reist met haar mee naar het voormalig Nederlands-Indië (Sumatra) waar Theodoor ook als arts was gevestigd. Met veel verhalen en aan de hand van foto’s, persoonlijke brieven van de familie Van Ravenswaaij brengt zij u terug in de tijd. Er is gelegenheid om vragen te stellen aan de auteur.

11.00 uur –  12.30 uur  Aansluitend aan de Lezing is de Wandeling door de wijk  Bezuidenhout waar Theodoor woonde ten tijde van de oorlog. Over het Bombardement op Bezuidenhout, vandaag precies 78 jaar geleden. Langs plekken in de wijk die een verhaal vertellen en langs de plek waar Theodoor als huisarts de dramatische verwoesting van zijn huis meemaakte.

12.30 uur Afronding bij de bibliotheek en mogelijkheid het boek aan te schaffen en te laten signeren.

Reserveren verplicht vanwege beperkt aantal plaatsen voor Lezing en Wandeling, dit kan bij Bibliotheek Haagse Hout/ Theresiastraat 195 via onderstaande link:

HIP lezing en wandeling Theodoor-3 maart 1945 (bibliotheekdenhaag.nl)

Reserveren voor Lezing + Wandeling /  Reserveren voor Lezing / Reserveren voor de Wandeling