Podcast Cultuursaam

Dd 7 mei had ik een gesprek met Maurice van Cultuursaam . Dit gesprekje is onderdeel van de podcast die te vinden is op website van Wijk Mariahoeve en Bezuidenhout.

“Nu ligt alles stil (stilstaan: soms is het de beste manier om vooruit te komen) , alles wat ik organiseer, wandelingen rondom Vrijheid en vooral ook het verhaal van het Bombardement op Bezuidenhout en alle aandacht voor 75 jaar bevrijding. Gelukkig kan er veel worden verzet naar later dit jaar, september of later.                                                                                                         Maar het voelt raar dat in deze tijd waarin er nog zoveel verhalen uit een lang vervlogen verleden te vertellen zijn, we vooral met het nu bezig zijn en even geen tijd hebben te herdenken.

Er ontstaan nu wel veel mooie verbindingen, zo ontving ik vele uitnodigingen voor een soort ketting gedicht om ieder door te sturen. Mooi idee en inderdaad zijn het vooral gedichten die goed passen in deze tijd. Bv deze Haiku (vijfregelige dichtkunst)
Ik verdwaalde in de vrijheid
en eerlijk, de weg terug
kan me gestolen worden  

( Onishi Yukiko 1974)            SDC12981

Tips om te lezen, horen, zien of doen:
Lezen – gedichtenbundel van Vasalis ‘De Kust’ lezen
Luisteren – De fantastische verhalen van Bruno Schulz voorgelezen door Hans van der Gaarden/ Man van Taal, te vinden op het Man-van-Taalkanaal  (op YouTube)
Zien – YouTube filmpje van ballet van de Opera National de Paris; Restez chez vous / Stay at home   Prachtig gemaakt door de dansers zelf vanuit huis, zo mooi als je van klassiek ballet houdt of het wilt ontdekken

Doen – Maak de wandeling langs de Schenk, startend bij het Van Goghpark langs Centraal Station, naar de Molen naar Mariahoeve en daar verder langs de Schenk om Mariahoeve heen naar Marlot en via Reigersbergen en Haagse bos naar de Vlaskamp en terug naar Molen.          Zie wandelroute boekje ‘Van Gogh langs de Schenk’      natuurlijknicole@gmail.com of bel 06-26668727

Zien- Documentaire Máxima op www.oxfamnovib.nl/idfa

Doen- Canto Ostinato luisteren van Simeon ten Holt! Prachtige muziek die je naar binnen voert. Graag wil ik daar een wandeling rondom organiseren, dat wilde ik 29 mei doen in Clingendael; samen luisteren naar stukje Canto dan meditatie en wandeling en afsluiten met weer Canto en schilderen en onderwijl korte healing ontvangen. Maar hangt af of het mag. Dus wacht dat niet af en ga luisteren naar Canto Ostinato van ten Holt of Koln Concert van Keith Jarret.

Uitnodiging – graag nodig ik jullie uit om op 6 september naar de Ecomarkt bij de Molen te komen en samen te genieten van al het groen rond de Schenk, de tuinen, de kunst en veel info over duurzaamheid. En natuurlijk ook voor een van mijn wandelingen over Van Gogh of Spinoza  of bombardement, of Donkere Kamer van Damocles of mee te varen van Delft naar Van Nelle en Delfshaven.  En 2021 weer een Beleef het in Het Haagse Bos.

Het mooie van deze tijd vind ik wel dat het naast alle onrust gek genoeg ook veel rust geeft, er kan niet zoveel en er moet ook niet meer zoveel.
Mooie Zen gedachte om mee af te sluiten

Je kan de rivier niet duwen…dus vertrouw op de stroom!

 

Gedicht “HOOP” van Ai Qing, de vader van dissidente kunstenaar Ai Weiwei

SDC12974

Vriendin van de droom
zuster van de illusie

oorspronkelijk je schaduw
maar altijd voor je uit

vormloos als het licht
rusteloos als de wind

tussen jou en haar
altijd afstand houdend

als vogels buiten het raam
als wolken in de lucht

als vlinders bij de rivier
net zo vlug en prachtig

word je wakker dan vliegt ze weg
negeer je haar dan stoot ze je aan

ze is altijd bij je
tot je laatste adem