Vergeten Vrijheid

Spinoza- Vergeten Vrijheid  
Zondag 1 mei         11.00 – 13.00 uur                                                                                          Woensdag 4 mei   17.00 – 19.00 uur

Start bij Nieuwe Kerk – Spui/ eindpunt Dunne Bierkade

Wandeling door centrum Den Haag, de voormalige Joodse Buurt. Loop mee langs het graf, het beeld en het huis van Benedictus de Spinoza (1632 – 1677), één van onze grote vrijheidsdenkers, altijd op zoek naar ware vrijheid.

We leven ruim 75 jaar lang in vrijheid, wat betekent dat. We staan stil bij de vraag wat doe jij om je vrijheid te behouden?

20 euro pp (incl. koffie en koek en entree Buitenmuseum)

20170429_141239

We staan stil bij het erfgoed en de denkbeelden van Spinoza en andere denkers uit 16e/ 17e eeuw, zoals Thomas More en Erasmus.

Spinoza en Den Haag

Op de Paviljoensgracht woonde vanaf 1669 een aantal jaren de beroemdste filosoof van Nederland, Spinoza. Hij schrijft hier aan de Ethica, zijn meesterwerk, waarin hij op een wiskundige manier aantoont dat God overal aanwezig is: in de natuur, de mensen, de dieren en het heelal. Iets wat in het tolerante Nederland toch te gevaarlijk was om te publiceren. Het boek is dan ook pas na zijn dood uitgegeven. Spinoza is getuige van de de opgelopen spanningen in het rampjaar 1672. Het is het einde van de Gouden Eeuw. Het volk is redeloos, de regering radeloos, en het land reddeloos. Er is een economische crisis, de Republiek wordt van allerlei kanten binnengevallen en het land is bijna bankroet. Raadspensionaris Johan de Witt en zijn broer Cornelis de Witt worden in deze oplopende spanningen vermoord door een groep Oranjegezinde burgers. Spinoza is diep geschokt en wil een poster ophangen met de tekst ’ultimi barbarorum’: jullie zijn de ergste barbaren. Hij wordt tegengehouden door zijn huisbaas.

 

20170429_140207